BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

welcome,welcome.. silalaa masuk. Jangan segan-segan!

PILIH JE YANG MANA

Saturday, October 8, 2011

Jaulah Sabi' ( Around 7th District)

dimulakan dengan bismillah. 

hari ini tiada sebarang aktiviti. 

sepatutnya hari ini ada jauhlah ke zagazig, tapi dibatalkan sebab tiada trasport yang sesuai. 

maka kami sebilik pun buat jauhlah sendiri. 

aim:  beli ayam untuk buat ayam percik!


*

*mood* 


biarlah pics ni yang menceritakan segalanya. ^^,

sweet and sedap! haha

 harga ? 2 LE
nekad. jalan kaki dari rumah ke Lulu Center. 
Oh lupa. Jumaat. Jadi lepas solat jumaat selesai, aku mulakan trip. 



roommates ajak join kelas amiah walaupun aku ckp nk join next year

senang nanti masa clinical year kan?

roommate with amu kedai kek! ^^,

honeydew kesukaanku.

rse jimat je beli sebab bijinye sikit je. 

karakeesh's made!

selalu singgah. kedai roti and kek.

aku suka. dyorang memang xkedekut bahan.

=.= tempat sempit pun lori boleh masuk gak. 

headache tgk ni. 

tea selalu je ade untuk kamu!

taken : khan el khalily

isi perut dgn chipsy n soft drink.

taken: masjid azhar



candid from taxi

asu di hatiku.  haha!

Tuesday, October 4, 2011

RinDu Tu MeMaNg MeNyAkiTkAn

gmt +2: 12.51 am

salam. 

mood: sebak, terharu!

lagu yang berputaran: jangan pisahkan- deddy dorres & mayang sari


aku bukak hhome fb. saja tengok-tengok status orang. 

suddenly, aku tersentak dengan satu status.




alamak . terus aku tacing lah.

serious! 

masa kat klia, dia tak hantar. sebab clash one day dengan tarikh flight, 

dia kena balik perak untuk practical. 

she left before i left malaysia. 



ada lagi dalam lebih kurang 10 bulan baru boleh berjumpa.

insyaallah... :)


my sis. really miss u too lah! hmm.. nak skype. tapi lappy dia pada aku.

anyway, mestil dia tengah busy dengan assignment and practical. 

and her patients pun boleh mem'busy'kan dia jugak. 


macam manalah untuk years after next year kan? 

rindu. emm aku mesti kena kuat tak kira apa pun alasan. 




Monday, October 3, 2011

Cinderella at Khan eL Khalily??

gmt +2: 5.10 am

hey! serious lah!


ah! masalah jam biologi! seharian aku tak tidur. eh tak. tidur. tidur. tidur dalam 4 jam. :D


yeah, 4 jam lepas maghrib aku terus tenggelamkan badan dalam comforter. hah!


penat. tired. lelah . letih. exhausted. haih. tak apa, lama-lama nanti biase! (tiba-tiba bersemangat)




poyolah. haha. bila fikir-fikir balik depan 'jendela dunia' (tak lain tak bukan, aku memang tengah duduk dekat meja
 studi roommate sambil tengok dawn melalui tingkap bilik ni) . rasa macam tak betui pun ada!

kata kak fatin (my senior) : aik. tak pernah terfikir pun nak buat round awal-awal ni! haha.. tunggu tahun 4 lah, nanti buat round.


haih. apalah aku ni kan. semangat tak tentu hala pulak. hihi. oke. oke. deparment notes semua belum release

kecuali basic anat. selak je tadi pun. ( tadi semangat sangat, la ni apa cite?)




ho yeah! skype dengan mak malam tadi. mom, miss u so much! (tetibe rasa cengeng)
masa tu malaysia midnight sudah.


hoh! ni yang aku nak story . lepas pergi fakulti, kami berempat (including senior) pergi husein. ok. husein

 memang awesome! haha . shopaholic macam aku ni boleh jadi parah kalau duk tebeng ke situ je. no. no. no.

say NO tu husein. not until i got my ticket back to hometown. :)


pasar khan el khalily 
oke.


apa yang oke? hati oke. kaki? tak oke. apesal ngan kaki? jalan tar tu muchmuchmuch pendek kalau nak

 banding dengan khan el khalily ni lah.


sorry pic ni terbalik. HAHA.
ini adalah kedai perfume!

construction gaya lama depan masjid husein.

dalam pagar tu, dalam sikit adalah makam saiyidina husein. 

SARDIN!
 dyorang ni seboleh-boleh nak masuk walaupun tramco dah penuh.
akibatnya roommate berasap. HAHA.



 sekarang aku seriouslah! serious ngantuk! urgh!


aku beli sneakers. (saja buang tebiat . apesal? dulu nak feminin bagai!)




sneakers. nantilah ye. nanti boleh tengok. biasa-biase je kasut tu. tapi yang buat luar biasa, penjualnya.


aku tengok kelakar pulak. 
aku datang. hey, look at those shoes! cutelah pulak, sempoi ke tak kalau pakai dengan baju kurung? hah,

 kasut alex boleh pakai masa function kan?


aku terus ambik kasut tu. aku tengok size. roommate kat sebelah. tengok purse.


"ana aiza size kabir?"


ape tu? ntah betul ke tak aku cakap. tibai jah! haha. aku mintak size yang besar. amu (pakcik) pun bagi aku

 satu sneakers, light blue colournye.


no! tak. tak. dia bukan bagi aku. aku pegang kejap je nak tengok size. lepas tu aku nak try. aku belum

sempat nak tunduk, amu tu tunduk dulu.


he's waiting in front of me. macam fairytale cinderella tahu tak? dia yang pakaikan aku kasut tu! *sigh*. aku

sangat terkejut. terus aku pandang roommate.

"mira! pakcik ni . dia yang tolong sarungkan kasut ni?"


roommate sendiri terkejut. amu, saya boleh pakai sendiri. janganlah susah-susah macam ni.


haih. korang faham ke tak dengan story aku ni? okey, i'm not a good storyteller. banyak pause dari play, kata

 roommate.


tapi. korang bayangkan. amu tu muka dia, memang dah tua . tak keterlaluan aku cakap boleh jadi sebaya

atukatuk kita. masih gigih bekerja pada usia emas. lepastu, aku rasa macam tak proper sangatlah aku yang

 belia ni dilayan macam tu.


before tu aku ada beli selipar untuk rumah. okay. plastik untuk selipar tu pun entah apa-apa. tiba-tiba amu ni

 ambil selipar tu dari tangan aku dan terus masukkan pada plastik yang baru. aku tercengang. i'm

reallyreallyreally touched oke!



aku geleng. last last aku ambik warna gelap sikit (atas saranan roommate) , aku terus pakai sendiri. tak sampai

hati. kalau amu tu tolong sarungkan lagi, aku memang rasa bersalah lah!




sneakers tu 20 egp. kat kedai lain semua aku tawar bagai nak rak. tapi aku terus speechless. aku bayar je.

sampaikan ada sorang peniaga bagi statement kat aku. maksud dia macam nilah. 




1 genih pun nak berkira~!


dia senyum, aku sengih. bila fikir-fikir, diorang ni memang orang susah kan. senior cakap, 25 sen pun sangat

bermakna bagi diorang.


oke. oke. enough lah kot untuk hari ni. banyak tulisan tak ada gambar pulak. nanti aku upload len oke. mata

pun dah sangat mengantuk , tengok mood. kalau rajin aku sambung lagi post ni. ok. wasalam!



nota kaki:  apa pengajaran yang aku dapat semalam? syukur! syukur alhamdulillah! ^^,











Sunday, October 2, 2011

.:: Bila Tak Tahu Nak Cakap Apa::.

gmt +2: 8.52 pm

dah masuk hari baru, aku baru nak post benda ni. 


berdebar rasa tak tentu hala. hah! kelas akan bermula! 

okay. let me start with the story of today. 
hari ni pergi jalan-jalan dekat City Stars. Bawak kakak Syera, from Alex menengok Cairo yang sedang-sedang sahaja indahnya. 

eh. ya. pergi dengan teksi. pergi dengan tenang. pulang?

awal masuk entrance entah mana City Stars, alat penggera berbunyi. And pekerja tu cakap arab pulak kat aku. Haish! So aku cuba tangkap apa yang dicakap. oK, FINE!

Aku keluarkan jugak handphone dalam poket. Barulah dia angguk and benarkan aku masuk. Ish, kat situ jugak. Kat situ jugak aku buat statement:

"Isy, kat KLIA pun tak bunyi masa handphone aku dalam poket."
muka tak puas hati . 
Roo8 gelak-gelak.

Cari HSBC punyalah penat. Last-last tanya kaunter info gak. Tiba-tiba rasa City Stars besar betul! Seingat aku ada fountain je dulu. Puas jugak cari piano, sebab dekat HSBC tu , ada piano yang diletakkan dekat tingkat bawah. Jumpa tapi... belum bukak lagi. Near 10 am already, hmm...

Apalagi, 
buat round terus. 
Satu-satu kedai masuk. Huh? 
Mak ai! Hah, banyak betul fulus yang diperlukan!

Collection untuk summer masih ada. Saja tengok-tengok overcoat, sebab tak lama lagi winter.
Gila kentang! Rasa tergujat bila tengok satu overcoat ni, harga dia?
5000++ EGP. Oh my! Siyesly boleh lepas tiket flight aku balik Malaysia, including la kalau nak pergi Paris ke apa ke. Hah!

xdapat nak upload pic sebab usb buat hal. sorry!


sebab dah zohor,
aku pun dah tersangatlah laparnya,
aku dengan roo8 terus cari foodcourt.
2 kali kot pusing foodcourt!

mulalah teringat nasi goreng kat foodcourt tesco!

memang yang aku nampak fastfood jelah berderet-deret kat situ.
*sigh*

mulalah terjadinya insiden yang membuatkan aku terkebil-kebil banyak kali.

aku: ( akhirnya memilih untuk makan dekat al-baikk) .
dengan ayunya aku tunjukkan hidangan nombor berapa yang aku nak.

pekerja: (ckp something yang aku  tak dapat nak catch up)

aku: (kecikkan mata. ) bikam? (dlm amiah, berapa?)

terus bayar je 100 EGP. lepastu cashier tu cakap something.
senang cerita, dia tanya ada duit kecik tak. terus aku geleng.

cashier tu tanya aku nak air apa.

aku: mirinda! (dekat sini, tak ada air milo ke apa. yang ada cuma air gas je. tak pilih mirinda, ada pepsi.
tapi pepsi aku tak laratlah nak minum. gas dia boleh buat aku bernafas macam lembu naik angin!)

pekerja: burtuul au tuffah? (oren atau epal?)

aku : burtuqal! (oren!)

entahlah. mungkin muka aku ni betul muka foreigner,( eh of courselah) ,
walaupun aku pernah ditanya arah jalan oleh arabian
maka, cashier tu pun ulang balik soalan dia.

pekerja: orange or apple?

aku dah semacam.

aku: burtuqal!

dia tunjukkan setin mirinda oren.

aku: (angguk.) aiwa!

lepastu ,
aku request air mineral.
parah, parah, parah!
ni memang masalah komunikasi yang sejati!

aku : mineral water! (siap tunjuk lagi pada air mineral dalam peti sejuk tu)

pekerja: (pandang aku sambil cuba faham apa yang aku nak)

serious lah!
aku pun tak terlintas nak cakap air putih dalam arab. selalu aku request air masak kat kafe aku cakap arab.

akhirnya,

aku : akuafina! ( memang nekadlah bila aku cakap ayat ni.)

haha. akuafina? tahu ape tu?

ni la akuafina. jenama air mineral tu. haih!


kan dah. haha nak tergelak pulak rasa bila aku sebut macam tu.

seriously aku lega bila akhirnya cashier tu paham jugak!

lepas tu , timbul lagi masalah komunikasi.

pekerja: sughaiyarah au kabiyarah?

aku?
kerut-kerut dahi lagi.

pekerja: big or small?

haih! betullah amiah ni.

dulu belajar kabir( besar) atau saghir (kecil).
tak ada pun tambah extra 'ya' lagi.

betullah . isk2.

lepastu? balik!

yeah, balik pun masalah lagi.

dua teksi aku tahan. semua tak nak hantar.

aku: hayyu sabi'? (seksyen 7?)

pemandu: la' (sambil geleng and terus jalan.)

frust.. frust.. frust.
memang itulah masalahnya. bila sebut sabi' je, memang
dyorang tak nak hantar sebab jammed.
lah, biasalah tu kan!

bila waktu pulak cairo ni tak jammed ?
cecite?

hari raya aje oke!


akhirnya ada jugak.
bila sebut suruh hantar kat rumah, driver tu macam blur pulak.
habis keluar semua landmark,

hadiqah dauliyah! (taman negara) *depan rumah *

misr wa sudan! (pasaraya)

auch!
dia bawak jalan lubang tikus.
of course lah kami ni tak cam betul jalannya.

lepastu,
sampai jugak belakang taman negara. mak aih!
jangan buat pasal.
dah lah berat ni, takkan nak jinjing beg penuh balik rumah kot?

masa driver tu nak u-turn,
entah macam mana dah boleh tersekat pulak.

aih!
around 10 minutes jugak gaduh kat situ.
masing-masing tak nak beralah. haih, masalah!

sampai jugak rumah walaupun payah sikit.

first time pergi tanpa senior. tak pelah.

*experience*

aku snap pic tengah gaduh tu, tapi sayangnya tak jumpa dalam phone ni. 
#sigh#






thru my window!

ni la rupa belakang rumah aku. sebab bilik aku pun menghadap belakang, redha la. kalau dawn, cantik !
tengah hari terik pun cantik, langit biru je. tapi dlm pic kureng la,, silau kot.



itu pemandangan bila aku lepak kat meja roommate. haih!
bukan tak ada meja sendiri, tapi sukalah.
lagipun kalau berangin memang masyuk lah !


*****
cukup cerita pasal ni.
wasalam.


mood: *masih bersedih sbb video dan pics hilang disebabkn mem card yang dah xbetol!*




Saturday, September 24, 2011

c.a.i.r.o : day 13

entah kenapa, bila da masuk hari ke 13 di bumi orang, jauh beribu kilometer dari tanah air, aku tergerka hati untuk menulis.

rasa macam kejap, walaupun sebenarnya tak lama lagi je kelas dah nak mula. i just can't wait walaupun rasa cuak, takut, seram, konfius macam-macam datang nak menguji hati.

teringat pada mak dan ayah. mungkin.. ermm.. sekarang malaysia pukul 6.32 pagi. mesti mak dengan ayah dah bangun. hari ni langit kat sini cerah. cuma petang tadi mendung. hujan? belum lagi aku nampak titis air hujan dekat sini, yang ada cuma jalan tar yang basah. baru lepas hujan. hujan yang turun sesaat dua aje.

sebab tu kat sini xde longkang.

di bumi orang, aku kena kuat. dekat sini yang ada cuma kawan-kawan. tak ada mak. ayah pun jauh.
open house dekat rumah pegawai tadi. penat nak habiskan lauk. haha.. maklumlah jirankan.

Thursday, September 1, 2011

Hukuman atau Ujian?

Apabila seseorang bertanya kepada saidina Ali (as), "Bagaimanakah kita tahu bahawa masalah yang datang kepada kita adalah hukuman atau ujian?"

Saidina Ali (as) menjawab, "hukuman akan membawa kita jauh dari Allah manakala ujian akan membawa kita kepada Allah.

Harga Sebuah Kemaafan?

Malam masih awal ketika jari ini mengetuk keyboard lappy. Berbicara secara maya dengan seorang teman yang kusanjungi. Ada sedikit perkara yang ingin kukongsikan. Tentang kemaafan.

Aku salute sangat dengan dia. Kemaafan masih sudi dihulurkan kepada orang yang telah mmebuatkan dia hilang segalanya. Katanya, biar orang yang bersalah itu diadili Allah dan biar perjalanan orang itu ke negeri akhirat mudah kerana nilai sebuah kemaafan yang telah diberikan secara ikhlas itu.

Lama aku terdiam baru jemari aku kembali mengetuk keyboard, membalas bicaranya.

Allah Maha Adil. What you give, you gonna get it back. Itu yang dia cakap pada aku.

Walaupun pada awalnya, aku agak tidak bersetuju dengan pendirian dan kata-katanya tetapi akhirnya ketukan jemari di keyboard tiada lagi berbalas. Maafkan aku jika perasaanmu terganggu, teman. Sungguh bukan niatku. Kata-katanya benar. Hulurkan sebuah kemaafan. Mungkin? Supaya hidup lebih tenang dan damai? Mungkinkah?

Kalau kamu merasakan harga sebuah kemaafan itu terlalu mahal untuk diberikan kepadamu, jangan sesekali berbuat jahat kepada orang lain.

There was an error in this gadget

carian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poweredby NuR aMaLiNa

Powered by FeedBurner